Rekordná úroveň obchodu v roku 2012

22.04.2013 Bratislava

Bratislava (22.4.2013) - Obchodná bilancia zahraničného obchodu Slovenska v minulom roku dosiahla 3 609,2 mil. €. Je to najvyššia hodnota v doterajšej histórii SR. Prispela k tomu nielen vyššia dynamika vývozu tovaru v roku 2012 oproti dynamike dovozu, ale tiež nárast vývozu automobilov a elektroniky. Údaje vyplynuli z materiálu MH SR „Analytické vyhodnotenie výsledkov a tendencii ZO SR za rok 2012“, ktoré rezort vypracoval na základe uznesenia vlády.
Celkovo v roku 2012 vývoz tovarov a služieb vzrástol medziročne o 10,7 % a dovoz tovarov a služieb vzrástol o 6,2 %. „Slovenský obchod zaznamenal tento úspech v turbulentnom období, kedy v dôsledku aktuálnej ekonomickej krízy slovenská ekonomika v roku 2012 rástla pomalším tempom oproti roku 2011. Je to dôkaz toho, že snaha rezortu hospodárstva neustále zlepšovať podnikateľské prostredie aj napriek konsolidácii verejných financií, má pozitívny vplyv na podnikateľov. Zároveň exportéri správne pochopili krízu ako výzvu a svoje produkty uplatnili na tretích trhoch“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Z pohľadu teritoriálnej štruktúry vývoz SR do krajín EÚ27 v roku 2012 tvoril 83,8 %. Najväčší nárast v r. 2012 zaznamenal vývoz do krajín Európy mimo EÚ27, Afriky, Ázie a Ameriky. Najväčší nárast dovozu v hodnotovom vyjadrení bol z krajín EÚ a Ázie. K najvýznamnejším partnerom z pohľadu zahraničného obchodu SR patria najmä členské krajiny EÚ a Rusko, ide o stabilných zahranično-obchodných partnerov Slovenska. K najvýznamnejším obchodným partnerom SR z hľadiska vývozu patrí Nemecko, ČR, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko. Z pohľadu dovozov sú na prvých troch miestach Nemecko, Rusko a ČR. Najvýznamnejší nárast dovozov bol zaznamenaný z Kórejskej republiky (o 32,8 %), čo je tiež spôsobené začatím uplatňovania Dohody o voľnom obchode s danou krajinou.
MH SR podporuje diverzifikáciu obchodných aktivít. Tá by sa mala zamerať predovšetkým na krajiny s vysokým potenciálom ekonomického rastu (Ruská federácia, Ukrajina, krajiny Balkánu, krajiny východnej a juhovýchodnej Ázie, zvlášť Čína, Južná Kórea a India) a na ostatné krajiny ako sú vyspelé ekonomiky (USA, Japonsko, Kanada či Austrália).

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región